חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דף הבית » דיני עבודה » אכיפה » "אחריות אזרחית" לקיום ההוראות שבחוקי העבודה
חדשות האתר

מאמרים חדשים

קטגוריות
ארכיון מאמרים
ינואר 2025
א ב ג ד ה ו ש
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

"אחריות אזרחית" לקיום ההוראות שבחוקי העבודה

  • עודכן לפני: 2 שנים 

ההוראות שבחוקי העבודה קובעות את הזכויות הבסיסיות של העובדים ביחסיהם עם המעסיק שלהם. על המעסיק חלה חובה להעניק זכויות בסיסיות אלה לעובדים, והעובדים אינם יכול לוותר עליהן.

אחריות אזרחית של מעסיק

על המעסיק מוטלת "אחריות אזרחית" לקיים את ההוראות שבחוקי העבודה, המעניקה לעובד זכות לתבוע מהמעסיק את הזכויות המוגנות בחוקי העבודה, או פיצוי עקב הפרת הזכויות.

אחריות אזרחית של מעסיק בפועל

חוקי העבודה מטילים, במקרים מסוימים, גם על המעסיק בפועל חובה לקיים הוראות, שהמעסיק, שהוא קבלן כח אדם, חייב לקיים כלפי העובד. לדוגמא: גם המעסיק בפועל אחראי לתשלום מלוא השכר המגיע לעובד זר, המועסק אצלו, באמצעות קבלן כח אדם, ועובד זר ששולם לו שכר נמוך משכר המינימום יכול לממש את זכותו באמצעות הגשת תביעה הן נגד קבלן כח האדם והן נגד המעסיק בפועל.

אחריות אזרחית של מזמין שירות

החוק להגברת האכיפה קובע תנאים שבהם גם מזמין שירות בתחומי השמירה האבטחה, הניקיון וכן שירותי הסעדה המיועדים לעובדיו של מזמין השירות, חייב לקיים הוראות מסוימות שהמעסיק, שהוא ספק השירות, חייב לקיים כלפי העובד.

ההוראות שעל מזמין שירות לקיים כלפי עובד קבלן השירות  

ההוראות שעל ספק שירות לקיים כלפי עובדיו, החלות גם על מזמין שירות, בפרק הזמן שבו העובד מועסק אצלו במתן השירות, הן: 

  1. ההוראות שבצווי הרחבה בדבר דמי הבראה, החזר הוצאות נסיעה, פנסיה ותוספת יוקר, וכן הוראות אחרות שבצווי הרחבה, שייקבעו על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
  2. הוראות שבדיני עבודה המפורטות בתוספת השלישית בחוק להגברת האכיפה, שהופרו על ידי המעסיק שהוא קבלן השירות. 
התנאים שבהם מזמין השירות אחראי לקיום חובה החלה על מעסיק  

מזמין השירות אחראי לקיום חובה החלה על ספק השירות כלפי העובדאם מתקיימים שני תנאים מצטברים:

1. בנסיבות בהן מתקיים אחד מהתנאים הבאים:

1.א. החוזה שבין מזמין השירות וספק השירות הוא "חוזה הפסד", כלומר, חוזה שמתקיים בו אחד מאלה:

  1. לא צוינו בו רכיבי השכר שספק השירות ישלם לעובדים ועלות השכר המינימלית, בחוזה אין הצהרה של ספק השירות, לגבי עלויות נוספות כולל רווח ואין בו התחייבות של מזמין השירות לתשלום בסכום שאינו נמוך מעלות השכר המינימלית והעלויות הנוספות.
  2. עלות השכר המינימלית בהסכם, נמוכה מעלות השכר ותנאי העבודה המגיעים לעובד, לפי חוק ולפי צו הרחבה.
  3. מזמין השירות משלם בפועל לספק השירות, סכום נמוך מעלות השכר ותנאי העבודה המגיעים לעובד, לפי חוק ולפי צו הרחבה.

1.ב. ככל שהחוזה בין הקבלן לבין המזמין אינו "חוזה הפסד" – השירות ניתן למזמין השירות במהלך תקופה של שישה חודשים לפחות, באופן קבוע ורציף, והוא ניתן באמצעות ארבעה עובדים לפחות, המועסקים על ידי ספק שירות, או על ידי מספר ספקי שירות. במקרה זה, תהא זו הגנה טובה למזמין השירות, ככל שתוגש נגדו בתביעה אזרחית בשל הפרת החובה, אם יוכיח אחת מטענות ההגנה המפורטות בסעיף 27 לחוק להגברת האכיפה.

2. ספק השירות לא מילא את החובה כלפי העובד, עד תום 30 ימים מיום שבו נודע, למזמין השירות, על הפרת החובה, באמצעות הודעה בכתב של העובד או של ארגון העובדים, לפיה ספק השירות נדרש בכתב למלא את החובה, או באמצעות הודעה בכתב של ממונה עיצומים, לפיה יש לו מידע לפיו ספק השירות לא מילא את החובה כלפי העובד.

חשוב לציין

  • תביעה שהגיש העובד נגד קבלן השירות ומזמין השירות, או נגד מזמין השירות, לא מוכרת כהודעה למזמין השירות, המטילה עליו אחריות לקיום חובה החלה על קבלן השירות.
  • אחריות מזמין השירות כלפי העובד תחול גם אם לא נמסרה לו הודעה מהעובד, מארגון העובדים או ממפקח העבודה, אם מזמין השירות לא קבע דרך יעילה במקום העבודה למסירת ההודעה על פגיעה בזכויות עובדי קבלן השירות המועסקים אצלו, או שלא יידע את עובדי קבלן השירות בדבר הדרך למסירת ההודעה.

תוכן עניינים