- עודכן לפני: 2 שנים
שעות עבודה ומנוחה
שעות עבודה רגילות
הכללים לעניין שעות עבודה החלים על עובדים ישראלים, חלים גם לגבי עובדים זרים. יחד עם זאת, קיימים בענפי משק מסוימים כללים מיוחדים לעניין שעות העבודה. כללים אלו חלים גם על עובדים זרים המועסקים באותם ענפי משק:
- בענף הבניין – ככלל, שבוע העבודה בישראל הוא בן 43 שעות. צו הרחבה קובע, כי בענף הבניין שבוע העבודה יהיה קצר בשעה אחת משבוע העבודה הרגיל. לדוגמה, אם שבוע העבודה בישראל יקוצר ויעמוד על 42 שעות, יהא שבוע העבודה בענף הבניין 41 שעות. לצו ההרחבה בענף הבניין בנושא זה, לחצו כאן.
- בענפי החקלאות – צו הרחבה קובע כללים מיוחדים בדבר שעות העבודה הרגילות ויום עבודה מקוצר לגבי עובדים ומעסיקים בענפי החקלאות, לרבות בדבר עבודה בחודשי הקיץ (החודשים יולי אוגוסט וספטמבר). לצו ההרחבה בענפי החקלאות בנושא זה, לחצו כאן.
- בענף הסיעוד – לגבי שעות העבודה והמנוחה של עובדים בענף הסיעוד, המתגוררים בבית המטופל, ראו בהמשך.
עבודת לילה
ההוראות בנושא עבודת לילה החלות על עובדים ישראלים, חלות גם על עובדים זרים. יחד עם זאת, קיימים בענפי משק מסוימים כללים מיוחדים בנושא זה:
- בענף הבניין – בעד 7 שעות עבודה בפועל בעבודת לילה, זכאים עובדים בענף הבניין, לתשלום שכרם הרגיל בעד 8 שעות עבודה ביום. לצו ההרחבה בענף הבניין בנושא זה, לחצו כאן.
- בענף הסיעוד – לפירוט בדבר עובדים בענף הסיעוד המתגוררים בבית המטופל, ראו בהמשך.
הפסקות
ההוראות בנושא הפסקות שלהן זכאים עובדים ישראלים, חלות גם על עובדים זרים, כגון הפסקה לצורך מנוחה וארוחה.
מנוחה שבועית וחופשת חג
ההוראות בנושא מנוחת שבועית וחופשת חג החלות על עובדים ישראלים, חלות גם על עובדים זרים.
עובדים שאינם יהודים זכאים ליום מנוחה שבועי ביום המקובל עליהם כיום המנוחה השבועי (ימי שישי, שבת, או ראשון), ולחופשת חג במועדים החלים על עובדים יהודים או במועדים בהם חלים חגי עדתם, לפי המקובל עליהם.
בהודעה הניתנת לעובדים בתחילת העבודה אצל המעסיק, יש לציין מהו יום המנוחה השבועי של העובדים. כמו כן, על העובדים להודיע למעסיק, בתחילת כל שנת עבודה, מה הם ימי החג שהם בוחרים להיעדר בהם מהעבודה. רצוי שהעובדים יודיעו על כך למעסיק מיד עם תחילת ההעסקה.
שעות נוספות ועבודה במהלך המנוחה השבועית וחופשת חג
ההוראות בנושא עבודה בשעות נוספות ועבודה במהלך המנוחה השבועית וחופשת חג החלות על עובדים ישראלים, חלות גם על עובדים זרים. יחד עם זאת, קיימים בענפי משק מסוימים, כללים מיוחדים בנושא זה.
כללים מיוחדים בענף הסיעוד – לפירוט בדבר עובדים בענף הסיעוד המתגוררים בבית המטופל, ראו בהמשך.
חובת רישום שעות העבודה וימי היעדרות מעבודה
ככלל, מי שמעסיק עובדים לצורך עסק, משלח יד, או שירות לציבור, חייב לנהל פנקס ולתעד בו פרטים שנקבעו בתקנות לגבי העובד, לרבות: שעות העבודה, שעות נוספות, המנוחה השבועית, גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה השבועית.
כללים מיוחדים לגבי העסקת עובד זר:
היתר להעסקת עובדים זרים מותנה, בין היתר, בכך שהמעסיק מנהל רישום של שעות העבודה וימי ההיעדרות מהעבודה, בעברית ובשפה המובנת לעובדים. בנוסף לכך, על המעסיק לקבל מהעובדים אישור בכתב על נכונות הרישום ולמסור לו העתק של הרישום.
עובדים בענף הסיעוד המתגוררים בבית המטופל
הכללים הרגילים לעניין שעות העבודה הרגילות והנוספות וכן לעניין המנוחה השבועית, לא חלים לגבי עובדים המועסקים בתחום הסיעוד ומתגוררים בבית המטופל. במקרה זה, הכללים נקבעים בהתאם לנסיבות ספציפיות של ההעסקה ולמתכונת העבודה הכוללת של העובדים.
לפיכך, רצוי שהעובדים הזרים ומעסיקם יפנו לייעוץ לפני תחילת ההעסקה, לצורך הסכמה מראש ובכתב בדבר שעות העבודה והמנוחה של העובדים ובדבר הגמול המגיע לעובדים בעד עבודה בשעות המנוחה.
היעדרות מעבודה
כללים לעניין היעדרות מעבודה החלים על עובד ישראלי, חלים גם לגבי העובד הזר. יחד עם זאת קיימים, בענפי משק מסוימים, כללים מיוחדים לעניין היעדרות מעבודה, המעוגנים בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה. כללים אלה חלים גם על העובד הזר המועסק באותם ענפי משק.
לפירוט העקרונות החלים על כלל העובדים בישראל בקשר לזכות להיעדר מהעבודה כגון: לצורך חופשה שנתית, עקב מחלה או בשל אבל על מות קרוב משפחה, לחצו כאן
- אולי יעניין אותך גם...
זכויות עובדים זרים בעבודה
עודכן לפני: 2 שנים מבוא ככלל, עובדים זרים זכאים לתנאי העבודה הבסיסיים להם זכאים עובדים ישראלים. בנוסף לתנאים אלו, קיימים תנאים מיוחדים החלים לגבי העסקת עובדים
תנאים סוציאליים
דמי נסיעה
עובדים זרים, ככל עובד בישראל, הזקוקים לתחבורה על מנת להגיע למקום העבודה, זכאים לקבל ממעסיקם השתתפות בהוצאות שהוציא לנסיעה למקום העבודה וממנו.
דמי הבראה
עובדים זרים, ככל עובד בישראל, זכאים לדמי הבראה המהווים השתתפות של המעסיק בהוצאות נופש.
בענפי החקלאות והבניין קיימים הסדרים מיוחדים, המעוגנים בהסכמים קיבוציים וצווי הרחבה, החלים בענפים אלה. לחיפוש הסכם קיבוצי או צו הרחבה, לחצו כאן.
הפרשה לפיצויי פיטורים ולפנסיה
מעסיק של עובדים זרים חייב להפריש כסף לטובת העובד, בעבור ביטוח פנסיוני ופיצויי פיטורים.
הנחיות מיוחדות:
- החל מתאריך 1.8.2016, נדרשים מעסיקים של עובדים זרים בענף הבניין ובעבודה בטכנולוגיה ייחודית, לבצע הפרשות בהתאם לתקנות עובדים זרים (פיקדון לעובדים זרים), תשע”ו – 2016 (להלן – “תקנות הפיקדון”).
- החל מתאריך 1.11.2016, ביצוע ההפרשות על פי תקנות הפיקדון חל גם על חברות סיעוד ביחס לשעות העבודה של העובדים הזרים, המשולמות על-ידיהן.
- בהתאם לתיקון 18 לחוק עובדים זרים, החל מתאריך 1.6.17 (משכורת של חודש מאי 2017), יש לבצע הפרשות לפיקדון ביחסי עבודה עם מסתננים – בהתאם לאמור בחוק.
לתיקון 18 לחוק עובדים זרים, לחצו כאן
לדף מידע וקישור לטפסים הרלבנטיים באתר רשות ההגירה, לחצו כאן
מגורים הולמים
מעסיק של עובד זר חייב להעמיד לרשות העובד, למשך כל תקופת עבודתו אצלו ועד תם שבעה ימים לאחר סיום העבודה, מגורים הולמים, כהגדרתם בתקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (מגורים הולמים), תש”ס-2000. מגורים כאמור צריכים לעמוד בתנאים המינימאליים שנקבעו בתקנות אלו, כגון: גישה נאותה, שטח הלינה העומד לרשות העובד וכן מספר העובדים שניתן לשכן בחדר אחד. לפירוט כלל התנאים, לחצו כאן.
מעסיק, שהעמיד לרשות העובד מגורים, רשאי לנכות משכרו סכום מסוים, כפי שנקבע בתקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (שיעור ניכויים מהשכר בעד מגורים הולמים), תש”ס-2000. לפירוט נוסף בנושא “ניכויי רשות מהשכר” לחצו כאן.
הוראות החוק והתקנות בנושא:
1. סכום המירבי המותר בניכוי בקשר למגורים והוצאות נלוות:
2. מגורים הולמים
ביטוח רפואי
היקף הביטוח הרפואי שהעובד הזר זכאי לו נקבע בצו עובדים זרים (סל שירותי בריאות לעובד), תשס”א-2001 והוא כולל חלק משירותי הבריאות הניתנים לתושבי ישראל המבוטחים בקופות החולים לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, כגון: אבחון וטיפול רפואי, בדיקות שונות, תרופות הכלולות בסל התרופות שלו זכאים תושבי ישראל, או ניתוחים מסוימים. לפירוט סל שירותי הבריאות לעובד זר, לחצו כאן.
על המעסיק למסור לעובד תרגום, לשפה המובנת לעובד, של עיקרי פוליסת הביטוח הרפואי.
מעסיק, שביטח את העובד בביטוח רפואי, רשאי לנכות משכרו סכום מסוים כהחזר הוצאות בכפול לקבוע בתקנות עובדים זרים (שיעור ניכוי מהשכר בעד דמי ביטוח רפואי), תשס”ב-2001. לפירוט נוסף בנושא “ניכויים משכר של עובד זר” לחצו כאן.
להוראות החוק והצו בנושא זה:
בטיחות בעבודה
בטיחות בעבודה
ככלל, מעסיק נדרש לקיים הוראות שונות הקשורות בשמירה על הבטיחות בעבודה ובכלל זה לתת לעובד הדרכה, בשפה שהעובד מבין, הן לפני תחילת העבודה והן מעת לעת במהלך העבודה. כמו כן המעסיק חייב לספק לעובד ציוד מגן אישי וסביבת עבודה בטוחה.
מידע נוסף בנושא זה באתר בטיחות בעבודה וגם באתר המוסד לבטיחות ולגיהות.
להוראות החוק בנושא זה, לחצו כאן
פגיעה בעבודה
מעסיק חייב לדווח למפקח עבודה אזורי, על תאונה שהתרחשה במקום העבודה.
- עוד מאמרים באותו נושא...