- עודכן לפני: 2 שנים
תוכן עניינים
קצבת אובדן כושר עבודה ממוצר פנסיוני או מביטוח
עמיתים או מבוטחים בקרן פנסיה או בקופת ביטוח ("ביטוח מנהלים") אשר כושר העבודה שלהם נפגע ב-25% לפחות בשל מצב בריאותי ואינם מסוגלים לעבוד בעבודתם למעלה מ-90 יום רצופים, עשויים להיות זכאים לקצבת נכות מקרן הפנסיה/הביטוח אם הם מפקידים באופן שוטף לחיסכון הפנסיוני או נמצאים בהסדר אורכת ביטוח (הסדר "ריסק"). הקצבה מחושבת לפי גובה השכר שבגינו הופקדו כספים לקרן הפנסיה או לקופת הביטוח, היקף הכיסוי הביטוחי לנכות, ודרגת הנכות שנקבעה על ידי הוועדה הרפואית של החברה.
מה הזכות מעניקה
- קצבה חודשית בשיעור של עד 75% משכרם של העמיתים או המבוטחים
דמי פגיעה בעבודה או במהלך התנדבות
מבוטחים שעקב פגיעה בעבודה אינם מסוגלים לעבוד (בהתאם לאישור רפואי) עשויים להיות זכאים לתשלום דמי פגיעה מהביטוח הלאומי, לתקופה של עד 13 שבועות (91 ימים כולל שבתות וחגים). מי שנקבע להם אי-כושר עבודה חלקי ושעות עבודתם צומצמו על-פי אישור רפואי, זכאים לדמי פגיעה מופחתים בהתאם לצמצום בשעות העבודה. הזכאות עשויה לחול גם על מתנדבים (למשל: מי שנפגעו במהלך פעילות התנדבותית שביצעו מטעם גוף ציבורי המורשה על ידי הביטוח הלאומי להפנות מתנדבים או במהלך פעילות שביצעו בהתנדבות להצלת חייו או רכושו של הזולת), אם הפגיעה הוכרה כפגיעה בעבודה. מי שזכאים לדמי פגיעה וגם לתגמול מילואים עבור אותה תקופה, יבחרו באחד מהתשלומים. בתקופה שבה זכאים לדמי פגיעה לא תיתכן זכאות לדמי אבטלה. מי שקיבלו דמי פגיעה ונותרה להם נכות כתוצאה מהפגיעה עשויים להיות זכאים לגמלת נכות מעבודה.
מה הזכות מעניקה
- תשלום בשיעור 75% משכר העבודה הרגיל של העובד, החייב דמי ביטוח ב-3 החודשים שקדמו לפגיעה, עד לסכום של 1,141.13 ש"ח ליום (נכון ל-2022)
- תשלום מופחת למי שנקבע להם אי-כושר עבודה חלקי
- מי שאינם שכירים ואינם עצמאים לפי הגדרת הביטוח הלאומי יהיו זכאים לתשלום בסך 76.08 ש"ח עבור כל יום זכאות. הסכום ישולם החל מהיום ה-15 לאחר התאונה, ועד ל-90 ימים מיום התאונה לכל היותר
גמלת נכות מעבודה
מבוטחים שתביעתם לדמי פגיעה אושרה ושנותרה להם נכות עקב הפגיעה, רשאים להגיש תביעה לגמלת נכות מעבודה. אם תיקבע להם נכות בשיעור של 9% לפחות, הם יהיו זכאים למענק חד פעמי או לקצבה חודשית, בהתאם לדרגת הנכות. קצבה חודשית מלאה (למי שנקבעה להם דרגת נכות 100%) תהיה בסכום דמי הפגיעה שהם קיבלו ליום כפול 30, עד לסכום של 34,234 ש"ח לחודש, נכון ל-2022. מענק חד פעמי יהיה סכום הקצבה החודשית כפול 43. מי שנקבעה להם נכות זמנית בשיעור נמוך מ-100% והוכרו כנכים נזקקים עשויים לקבל דרגת נכות בשיעור של 100% לתקופה של עד 4 חודשים. מי שזכאים לקצבת נכות מעבודה ולקצבת אזרח ותיק או לקצבת שאירים יבחרו באחת מהקצבאות.
מה הזכות מעניקה
- קצבה חודשית זמנית למי שנקבעה להם דרגת נכות זמנית בשיעור שבין 9% ל-100%
- קצבה חודשית למי שנקבעה להם דרגת נכות קבועה בשיעור שבין 20% ל-100%
- מענק חד פעמי למי שנקבעה להם דרגת נכות קבועה בשיעור שבין 9% ל-20%
- הוצאות טיפול או מכשור רפואי
קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה
נכי עבודה שנמצא כי הם זקוקים לסיוע בפעולות יומיומיות, להשגחה או לסיוע בהסעות, עשויים להיות זכאים לקצבה חודשית לכיסוי הוצאות מיוחדות ולסיוע בטיפול אישי. הזכאות מותנית בכך שנקבעה להם אחת מדרגות הנכות הבאות: 1. דרגת נכות לצמיתות בשיעור 75% ומעלה. 2. דרגת נכות זמנית בשיעור של 75% ומעלה, אם המוסד לביטוח לאומי סבור שתיקבע בהמשך דרגת נכות קבועה שלא תפחת מ-75%. 3. דרגת נכות לצמיתות בשיעור 65%-74% עם קשיי הליכה עקב הנכות. 4. דרגת נכות כללית יציבה בשיעור של 85% לפחות עקב פגיעה באיברים זוגיים (ידיים, רגליים, עיניים וכו'), כאשר לפחות 66% מדרגת הנכות נקבעו עקב פגיעה בעבודה. 5. דרגת נכות יציבה בשיעור של 65% לפחות, כתוצאה מפגיעות עבודה מצטברות בזמנים שונים.
מה הזכות מעניקה
- קצבה חודשית בהתאם ל-4 רמות סיוע, עד לסכום המירבי של 8,559 ש"ח (נכון ל-01.01.2022)
פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר לאחר הגעה לגיל פרישה
עובדים ועובדות שהמשיכו לעבוד במקום העבודה אחרי גיל הפרישה (67 לגברים, 65-62 לנשים בהתאם לתאריך הלידה שלהן) והתפטרו, זכאים לקבל את פיצויי הפיטורים שלהם מייד עם סיום העבודה אם צברו ותק של שנה לפחות במקום העבודה. עובדים שהמעסיק לא הפקיד עבורם בכל שנות ההעסקה 8.33% משווי השכר לקרן פנסיה או לקופת גמל לפיצויים, זכאים לקבל ממנו השלמה לסכום פיצויי הפיטורים הקבוע בחוק (משכורת אחת על כל שנת עבודה). עובדות שהחלו לעבוד במקום עבודה לאחר גיל פרישה והתפטרו יהיו זכאיות לפיצויי פיטורים רק אם השלימו לפחות שנת עבודה אחת. עובדים ועובדות שהחלו לעבוד במקום עבודה לאחר גיל פרישת חובה (67 לגברים ולנשים) והתפטרו, יהיו זכאים לפיצויי פיטורים רק אם התקיימו נסיבות אחרות המזכות בפיצויים, שאינן קשורות לגיל. חשוב לשים לב שמשיכת הפיצויים מקטינה את החיסכון הפנסיוני ובמקרים מסויימים גורמת לתשלום מס גבוה יותר על קצבת הפנסיה בגיל הפרישה.
מה הזכות מעניקה
פטור ממס הכנסה
מי שעונים על אחד מהתנאים הבאים זכאים לפטור ממס הכנסה: 1. הם בעלי תעודת עיוור. 2. הם הגישו לפני 01.12.2021 בקשה לקביעת נכות ונקבעה להם נכות רפואית בשיעור 100%, או לפחות 90% לפי חישוב משוקלל של מספר ליקויים. 3. הם הגישו אחרי 01.12.2021 בקשה לקביעת נכות ונקבעה להם נכות רפואית בשיעור 90% לפחות. אם הנכות בשיעור 90% נקבעה להם כתוצאה מחישוב משוקלל של כמה ליקויים, אחד מהליקויים צריך להיות בשיעור 40% לפחות. הפטור על נכות יינתן בתנאי שהנכות נקבעה לתקופה של 185 יום לפחות.
מה הזכות מעניקה
- פטור ממס על הכנסה מעבודה: עד סכום של 75,360 ש"ח בשנה למי שנקבעה להם נכות לתקופה שבין 185 יום ל-364 יום. עד סכום של 409,200 ש"ח בשנה למי שנקבעה להם נכות ל-365 יום לפחות. עד סכום של 628,800 ש"ח בשנה למי שמקבלים תגמול שנתי לפי חוק הנכים/חוק נפגעי פעולות איבה (נכון ל-2022)
- מי שהכנסתם מיגיעה אישית נמוכה מ-75,360 ש"ח לשנה (נכון ל-2022) יוכלו לנצל את הפטור עבור הכנסה שלא מעבודה, עד לאותה תקרה
- מי שהכנסתם מיגיעה אישית נמוכה מ-309,960 ש"ח לשנה (נכון ל-2022) יוכלו לנצל את הפטור עבור הכנסות מריבית על כספי ביטוח ששולמו בגין נזקי גוף והופקדו בפיקדון/תכנית חיסכון/קופת גמל, עד לאותה תקרה
מקור מידע
- מקור: זרוע העבודה, ביטוח לאומי, מס הכנסה
עוד בנושא…
- ביטוח לאומי - מבוא
- קודי דיווח בטופס 102 של המוסד לביטוח לאומי
- טפסים בביטוח לאומי
- ביטוח לאומי סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים
תוכן עניינים כל תושב ישראל שמלאו לו 18 שנה חייב להיות מבוטח ולשלם דמי ביטוח (ביטוח לאומי + דמי בריאות)...
צו הביטוח הלאומי – מבוטחים העוסקים בסוג עבודה מסוים, או נתונים בתנאי עבודה מסוימים, ייחשבו לעניין...