- עודכן לפני: 7 חודשים
זימנת מועמדים לראיון? זהו רק הצעד הראשון בניהול מוצלח של ראיון עבודה. לראיון העבודה חלק חשוב מאוד בתהליך מיון המועמדים וקבלת ההחלטה לגבי התאמתו של המועמד לתפקיד. לכן רצוי להתכונן אליו ולדעת מה יש לעשות במהלך הראיון ולאחריו.
ראיון העבודה הוא ההזדמנות הראשונה שלך לפגוש פנים מול פנים את המועמדים לתפקיד ולהתרשם מאישיותם ואופיים ממקור ראשון.
במהלך הראיון תוכל ללמוד גם על הרגליו, תגובותיו, ומניעיו בסיטואציות שונות.
לפני שנלמד איך להתכונן, יש לזכור, הראיון לא משרת רק אותך אלא הוא משרת גם את המועמד שרוצה לקבל מידע כדי להעריך את המשרה ואת העסק.
הכנה לראיון
- תיאור ודרישות התפקיד: יש להגיע לראיון לאחר שעברת שוב על תיאור ודרישות התפקיד. מעבר זה יסייע לך לדעת בדיוק אילו כישורים ויכולות אתה מצפה לראות מהמועמד ולדעת על מה כדאי לשים דגש בראיון.
- קורות חיים: לפני התחלת הראיון חשוב שתעבור שוב על קורות החיים של המועמד ותרשום לעצמך שאלות או נושאים שתרצה להעמיק בהם במהלכו.
- שאלות: ראיון העבודה מורכב ברובו משאלות, לכן רצוי להכין רשימת שאלות שתאפשר לך לקבל מדד אחיד לגבי כל מועמד. מומלץ ששאלות אלו יהיו ברובן שאלות פתוחות. שאלות אלו יאפשרו לך לדעת כיצד המועמד יגיב או יתמודד עם מצבים שונים ותאפשר לו להביע את דעותיו. הקפד לשאול שאלה אחת כל פעם והכן גם שאלות מקצועיות כדי לבדוק את הידע של המועמד. ניתן גם לבקש ממנו לעבור מבחן מעשי. להסבר מפורט לגבי סוגי שאלות.
- סביבת הראיון: מומלץ לקיים את הראיון בסביבה שקטה ולא במרחב עבודה פתוח כדי שלא יפריעו לכם במהלך הראיון. הצע למועמד שתייה קלה בזמן שהוא מחכה.
- משך הראיון: רצוי שתקציב כ30-90 דקות לכל ראיון, כדי שתוכל ללמוד כמה שיותר על המועמד. כמובן שזה תלוי גם בסוג המשרה. כמו כן, כדי שתשמור על מרווח בין הראיונות כדי שתוכל לרשום את הערותיך ומחשבותיך על המועמד ולהתכונן למועמד הבא.
מהלך הראיון
- קבלת המועמד: הראיון הוא גורם מלחיץ עבור המועמד, לכן כדי להוציא את המרב מהראיון עליך להשתדל ליצור אווירה רגועה ונינוחה. כדאי להציג את עצמך ואת תפקידך בעסק ולהסביר למועמד מדוע הוא זומן לראיון וכיצד הוא הולך להתנהל.
- תיאור התפקיד והעסק: לעיתים המועמדים לא מבינים את מהות התפקיד עד שהם מגיעים לראיון. לפיכך, יש לתאר למועמד מהו התפקיד המוצע, המיומנויות הנדרשות והמטלות בהן הוא יידרש לעמוד. אם אתה מרגיש שהוא עדיין לא הבין לחלוטין את הדרישות, אפשר לו לשאול שאלות והסבר לו לעומק על העסק ומטרותיו.
- הקשבה: יש לזכור שהמטרה בראיון היא להכיר את המועמד כמה שיותר טוב. לכן תן לו את הזמן הדרוש לענות על השאלות והיה סבלני. כדי שתוכל להשיג מהמועמד את כל המידע הדרוש דאג שהמועמד ידבר כ80% מהזמן. הקשב לדבריו בתשומת לב, ובדוק האם הוא עונה בחוסר עקביות או בעמימות .אם גילית פערים מסוימים כגון: פערים תעסוקתיים בקש ממנו הבהרות.
- התרשמות: מומלץ לרשום הערות במהלך הראיון כדי שלא תצטרך לסמוך על זיכרונך כאשר אתה מעוניין להשוות בין המועמדים. יש ליידע את המועמד לפני הראיון על כוונתך לרשום הערות.
- הראיון ככלי שיווקי: בראיון יש שני צדדים. לכן אל תצא מנקודת הנחה שאם אתה מעוניין בשירותיו של העובד, גם הוא מעוניין בתפקיד או במקום העבודה. כדי להתמודד עם כך נסה לבדוק מהם צרכיו של המועמד ומה עשוי להשפיע עליו. לכן, כדי שתוכל לדעת מה הוא מחפש חשוב שתשאל אותו כבר בתחילת הראיון מה חשוב לו בתפקיד או במקום העבודה.
- סיום: לפני שאתה מסיים את הראיון, אפשר למועמד לשאול שאלות על המשרה וסיים את דבריך בהסבר קצר על השלבים הבאים בתהליך הגיוס (בדיקות רקע, המלצות, ראיון נוסף, מבחני מיון ועוד). הודה למועמד על הזמן שהקדיש ולווה אותו החוצה.
לאחר הראיון
- דירוג מועמדים על בסיס ההערות: לאחר שסיימת לראיין את המועמד, עבור על ההערות שרשמת וכתוב את ההתרשמות שלך מהמועמד, מהו הערך המוסף שלו, איך לדעתך הוא יוכל להשתלב בעסק, האם תידרש לו הדרכה ומה רמת המוטיבציה שלו. לאחר שעשית זאת קבע מדד לעובד שאתה מחפש לפי ראות עיניך ודרג את המועמד בסולם של 1-10.
- השוואה: לאחר שדירגת את המועמד, סקור את ציוני המועמדים. אם תרצה בכך, תוכל לזמן את בעלי הציונים הגבוהים ביותר לראיון המשך או למרכז ההערכה לפני קבלת ההחלטה הסופית לגבי המועמדים.
- החזרת תשובה למועמד: לפי החוק שנכנס לתוקפו במהלך שנת 2015, אתה מחויב להחזיר תשובה למועמד אחרי כל שלב בתהליך, לחיוב או לשלילה, תוך 14 ימים. בנוסף, מתן תשובה מפורטת ובונה למועמד בין אם עבר או לא גם תועיל ליחסי הציבור של העסק שלך.
לסיכום, נחזור על הדברים שכדאי ולא כדאי לעשות בשלב הראיונות:
עשה
- קבע זמן ראיון אחיד לכל מועמד.
- בחר סביבה שקטה בה לא יהיו הפרעות.
- פעל ליצירת אווירה נעימה. הצע שתייה וכיבוד.
- קרא בעיון את קורות החיים של המועמד לפני הראיון והכן שאלות ספציפיות שתרצה לשאול אותו.
- הרבה בשאלות פתוחות וממוקדות, שיעזרו לך לקבל מושג לגבי ניסיונו ויכולותיו של המועמד ולהעריך את התאמתו לתפקיד ולארגון.
- רשום הערות על המועמד במהלך הראיון ובסיומו.
- תן למועמד מספיק זמן לענות על השאלות ואל תקטע אותו.
- מומלץ להשתמש בסולם הערכה אחיד כדי להשוות בין המועמדים ולבדוק התאמתם לדרישות המשרה.
אל תעשה
- אל תשדר חוסר עניין וחוסר סבלנות בעת הראיון.
- אל תשפוט אדם על סמך רושם ראשוני או על סמך פרט אחד בלבד.
- אל תשאל שאלות לא רלוונטיות.
- אל תשאל שאלות בעלות אופי מתגרה ומעורר התנגדות בתחילת הראיון.
- אל תיגרר להסברים ארוכים מדי. אתה עלול להישאר עם מעט מדי מידע על המועמדים.