- עודכן לפני: 6 חודשים
לשאול את השאלות הנכונות
כיצד ניתן להוציא את המירב מראיון העבודה? ובכן כל מה שצריך לעשות הוא פשוט לשאול את השאלות הנכונות. במאמר זה נעבור על סוגי השאלות והשאלות שיאפשרו לך לקבל את התמונה המלאה לגבי המועמד.
- שאלות פתוחות: שאלות מסוג זה מעודדות את המועמד לדבר, לספק עובדות ומידע, לתאר מקרים ומצבים שונים ולהביע את דעותיו. השאלות בדרך כלל מתחילות ב: “איך”, “ספר לי”, “תאר”, “מדוע, לדעתך,” ועוד.
לדוגמא: מדוע עלי להעדיף אותך על פני המועמדים האחרים?”, “ספר לי על מקרה בו נדרשת לבצע מספר מטלות בו זמנית וכיצד התמודדת עם המצב?”.
שאלות מסוג זה יכולות להניב מידע רב ערך לגבי התאמת המועמד למשרה. לכן מומלץ להשתמש בשאלות כאלו ברוב שלבי הראיון. עם זאת, כדאי לנסח את השאלות בצורה ברורה כדי לא לגרום למועמד לסטות מנושא השאלה. - שאלות סגורות: שאלות שניתן לענות עליהן לרוב ב”כן” או “לא” או באמצעות תשובות תמציתיות וקצרות.
לדוגמא: האם יש לך ניסיון בעבודה עם קהל?”, “מה היה נושא עבודת הגמר שלך?” ועוד. מומלץ להשתמש בשאלות מסוג זה כמה שפחות ורק שיש צורך בכך מאחר והמועמד עלול לחוש שחוקרים אותו. אם זאת אל תמנע משימוש בהן בכלל, מאחר והן יוכלו לסייע לך כאשר אתה מעוניין להשיג תשובה ספציפית. - שאלות כפולות: מקרה בו שתי שאלות או יותר נשאלות כשאלה אחת, ברצף.
לדוגמא: ספר לי על תפקידך האחרון, האם אהבת אותו? מדוע הגשת מועמדות לתפקיד אצלנו?”
במקרה כזה, המועמד יכול לענות רק על חלק אחד של השאלה או לשכוח את אחת השאלות. לכן, מומלץ לשאול כל שאלה בנפרד. - שאלות מנחות: שאלות אלו עלולות להוביל את המועמד לתשובות מוטות ולא נכונות ולגרום נזק למועמד ולך. לכן עדיף להימנע משימוש בשאלות מסוג זה במהלך הראיון.
לדוגמא: “אנו בעסק מאמינים שהלקוח תמיד צודק. מה אתה מרגיש לגבי זה?” - שאלות היפותטיות: שאלות בהן נותנים למועמד סיטואציה מסוימת והוא צריך לענות מה היה עושה בסיטואציה זו.
לדוגמא: “מגיע אליך לקוח כועס מאוד. מה אתה עושה?”
מומלץ להימנע מריבוי שאלות מסוג זה מאחר והתשובה לא תמיד משקפת את המציאות. במקום זאת, מומלץ לברר כיצד המועמד התמודד עם מצבים דומים בעבר. עדיף לשאול שאלה כמו “תן לי דוגמא למקרה בו נאלצת להתמודד עם לקוח כועס וכיצד התמודדת עם המקרה?” - שאלות הערכה עצמית: שאלות אלו יאפשרו לך להתרשם מרמת המודעות העצמית של המועמד והיכולת שלו לקבל ביקורת.
לדוגמא: “מדוע, לדעתך, אתה המועמד המתאים ביותר לתפקיד?”, “דרג את מיומנויותיך הניהוליות על סולם מ- 1 עד 10, כאשר 10 מייצג מיומנויות ניהוליות מצוינות”.
המועמד יכול להרגיש קושי ומבוכה כאשר נשאל שאלות מסוג זה ואף לגרור אותו לענות לתשובות “לפי הספר” לכן השתמש בשאלות מסוג זה באופן מושכל.
דוגמאות לשאלות:
- ספר לי על עצמך או ספר לי על תפקידיך הקודמים.
- מדוע אתה מעוניין במשרה הזו?
- מדוע אתה רוצה לעזוב/עזבת את משרתך האחרונה?
- מה אתה אוהב/אהבת בתפקידך הנוכחי/האחרון?
- מהם הכישורים והמיומנויות ההכרחיים לדעתך לביצוע התפקיד (המוצע)?
- מהם מאפייניה של המשרה האידיאלית עבורך?
- כיצד יתאר אותך מעסיקך האחרון?
- כיצד יתארו אותך חבריך/עמיתיך לעבודה?
- מדוע עלינו להעסיקך? ו/או: מה “הערך המוסף שלך”? מה הופך אותך למיוחד?
- מה הניסיון והכישורים המכשירים אותך לתפקיד המוצע?
- איך תגדיר “הצלחה” בקריירה שלך? מה צריך להיות כדי שתחוש שהצלחת בקריירה?
- מהן שאיפותיך לטווח הרחוק, מבחינה מקצועית?
- ספר לי על שלושה הישגים עיקריים בתפקידך האחרון ו/או בקריירה שלך.
- מהן נקודות החוזק שלך?
- מהן נקודות החולשה שלך?
- ספר לי על מקרה בו נאלצת עם לוח זמנים נוקשה או: ספר לי על מצב בו נאלצת להתמודד מול לקוח כועס או עמית לעבודה. כיצד התמודדת עם המצב?
- מהן דרישות השכר שלך?
- היכן אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים?
- האם יש לך ממליצים והאם ניתן ליצור עימם קשר?
לסיכום, קיימות הרבה שאלות וסוגי שאלות שניתן לשאול בראיון העבודה. לכן מומלץ לעבור על מאגרי השאלות השונים לפני הראיון ולבצע התאמה של השאלות בהתאם לדרישות התפקיד והמידע המבוקש. יישום נכון של העצות שניתנו כאן יאפשר לך לקבל את המרב מהשלב החשוב שנקרא ראיון העבודה.